Cara Buat BBQ (SOS) /REMPAH UNTUK DIJADIKAN BAHAN “MARINATE”
SOS BBQ (Basic)
Bahan-bahannya
1 biji bawang, dicincang halus
2 sudu besar minyak sayuran
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula perang
4 sudu besar jus lemon
1 cawan sos tomato
3 sudu besar sos Worcestershire
1 sudu teh sos tobasco
garam secukup rasa
1 biji bawang, dicincang halus
2 sudu besar minyak sayuran
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula perang
4 sudu besar jus lemon
1 cawan sos tomato
3 sudu besar sos Worcestershire
1 sudu teh sos tobasco
garam secukup rasa
Cara-cara untuk buat BBQ.
Panasakan minyak dan tumis bawang sehingga kuning dan masukkan bahan-bahan yang lain. Reneh sos selama 30 min. Setelah sejuk masukkan kedalam belender untuk mendapatkan sos yang halus. Boleh digunakan untuk ayam, daging, rusuk sewaktu barbeku.
Panasakan minyak dan tumis bawang sehingga kuning dan masukkan bahan-bahan yang lain. Reneh sos selama 30 min. Setelah sejuk masukkan kedalam belender untuk mendapatkan sos yang halus. Boleh digunakan untuk ayam, daging, rusuk sewaktu barbeku.
SOS PERAPAN YANG SESUAI UNTUK DAGING STEAK
(daging hendaklah diperab dengan sos sekurang-kurangnya 4 jam dan lebih baik semalaman)
(daging hendaklah diperab dengan sos sekurang-kurangnya 4 jam dan lebih baik semalaman)
Bahan-bahannya
1/3 cawan soya sauce
1/3 cawan minyak sayuran
2 sudu besar madu
2 sudu besar halia, diparut halus
1 ulas bawang putih, dicincang halus
1/3 cawan soya sauce
1/3 cawan minyak sayuran
2 sudu besar madu
2 sudu besar halia, diparut halus
1 ulas bawang putih, dicincang halus
Cara-caranya
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gunakan untuk perap daging steak yang hendak dibarbeku
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gunakan untuk perap daging steak yang hendak dibarbeku
Cara buat BBQ untuk “rempah RIB tulang rusuk kambing”
Bahan-bahannya
1 cawan gula
1 cawan gula perang
1 cawan serbuk lada hitam
1 cawan paprika
garam secukupnya
1 cawan gula
1 cawan gula perang
1 cawan serbuk lada hitam
1 cawan paprika
garam secukupnya
Cara-caranya
Campurkan kesemua bahan boleh digunakan untuk rusuk kambing yang hendak dibarbeku. Lumurkan pada rusuk kambing 10 minit sebelum dibarbeku. Lebihan rempah boleh disimpan dalam bekas ketap udara.
Campurkan kesemua bahan boleh digunakan untuk rusuk kambing yang hendak dibarbeku. Lumurkan pada rusuk kambing 10 minit sebelum dibarbeku. Lebihan rempah boleh disimpan dalam bekas ketap udara.
No comments:
Post a Comment