jadi alang alang aku nak masak megi kari nie meyh aku ajar care care dan bahan bahan yang di perlukan untuk menghasilkan sepinggan megi kari "bujang" nie ..
nak masak megi kari bujang nie yang paling penting korang mesti ade megi perisa kari laa .. kalau tak de g cari mane mane kedai yang terpilih .. then baru la korang sediakan bahan bahan untuk menyedap kan lagi megi korang tu ..
bahan bahan :
- sebungkus megi kari yang di beli di kedai
- bawang kecik/besar
- cili padi
- sebiji telur
- air 3 gelas
cara cara menyediakan :
- basuh cili padi kemudian hiris halus dan jangan lupe hiris jugak bawang ikut suke korang
- jerang air selama seminit .. pastikan api dapur dibuka habis besar bagi menyepatkan air yang di jerang itu cepat masak ..
- sambil jerang air masukan bawang dan cili yang telah di hiris tadi ..
- jika lihat air sudah menggelegak boleh la korang masuk kan megi dan perencah nye sekali dan jangan lupe sebiji telur tadi ..
- cukup dua minit matikan api bagi mengelakan kuah megi korang kering ..
- selepas itu boleh la di hidang..
gambar sebagai paparan :
- sebiji bawang dan beberapa cili padi -
- sebiji telur ayam -
- sebungkus megi kari bujang -
- siap sepinggang hidangan megi bujang-
hidangan pon sudah siap jadi aku mau makan dulu ..
tips : pastikan makan cepat lepas dihidang bagi mengelakan megi menjadi kembang
selamat menjamu selera semua .... bismillah .........
No comments:
Post a Comment